ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА БЕЗМОТОРНОТО ЛЕТЕНЕ СЪС САМОЛЕТИ (GLIDING) В БЪЛГАРИЯ

2017-2022г.

 • Сформиране и развитие на частни, общински, публични и смесени регионални спортни клубове и звена за безмоторно летене със самолети в районите на Монтана, Плевен, Разград, Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Казанлък, Пловдив, Пазарджик, София и др.
 • Регионалните спортни клубове с помощта на свои регионални спонсори и рекламодатели извършват теоретична и летателна подготовка, с цел лицензиране и подготовка на максимален брой свои млади състезатели за участие в републикански, балкански и европейски състезания по FAI правила.
 • Учредяват се и търговски дружества, които извършват маркетингови и рекламни услуги, обучения, продажби на авиационни услуги и ваучери за полети, внос на авионика и сервиз, организиране на мероприятия и спортни състезания, транспорт и друга логистика, свързани с планеризма в България.
 • Регионалните спортни клубове излъчват свои състезатели и представители, които след проведени републикански спортни състезания и съответно класиране, сформират Национална комисия “Безмоторно летене-самолети” в сдружение Български Национален Аероклуб, което е редовен член на FAI и представлява въздушните спортове в Министерство на младежта и спорта.
 • Тази комисия започва да регулира спорта на национално ниво, да организира републикански, балкански, европейски и световни състезания и да търси необходимото за целта финансиране от Министерство на младежта и спорта на Република България, по евророекти, от рекламодатели и други начини.

5 Replies to “ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА БЕЗМОТОРНОТО ЛЕТЕНЕ СЪС САМОЛЕТИ (GLIDING) В БЪЛГАРИЯ”

 1. И аз искам да се включа с летателен безмоторен самолет! Искам да си купя, ама още няма достатъчно средства 🙂

  1. administrator says:

   Павел, най-добре е да намерите още съмишленици и заедно да закупите подходящ, сертифициран двуместен самолет, който да паркирате на удобно за вас летище, с налични средства за изтегляне-моторна лебедка или теглещ самолет.

 2. Hi I may be visiting bulgaria for work in a few weeks.
  I’ve just gone solo in a glider in england . Where is your gliding club located? Could you send a google map link?
  Sorry I used google translate so there may be mistakes in the transaltion.

  Здравейте, може да посещавам България за работа след няколко седмици.
  Току-що отидох самостоятелно в един планер в Англия. Къде се намира вашият клуб за плуване? Бихте ли изпратили връзка с google map?
  Съжалявам, че използвах Google за превод, така че може да има грешки в превеждането.

  1. Hi Kieron
   We flew well together from Pishtigovo. The new place is Aeroclub Ludogorie now. We hope to see you there soon! Greetings

 3. С нетърпение очакваме планиризмът да стане популярен спорт и в България!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *